توجه : این فایل به صورت فایل ورد (Word) ارائه میگردد و قابل تغییر می باشد
بخشی از متن مقاله نمادگرايي و هويت ملي حاكم بر قالي هاي دوره صفوي :
مقاله نمادگرايي و هويت ملي حاكم بر قالي هاي دوره صفوي که چکیدهی آن در زیر آورده شده است، در پاییز – زمستان 1387 در مطالعات هنر اسلامی از صفحه 117 تا 138 منتشر شده است.
نام: نمادگرایی و هویت ملی حاكم بر قالی های دوره صفوی
این مقاله دارای 22 صفحه میباشد، که برای تهیهی آن میتوانید بر روی گزینهی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله قالی بافی صفویه
مقاله نقش و طرح
مقاله مفاهیم ملیتی-مذهبی
مقاله هویت
نویسنده(ها):
جناب آقای / سرکار خانم: شایسته فر مهناز
چکیده و خلاصهای از مقاله:
هنر در حیطه فرهنگ و محیط اجتماعی، زاییده اندیشه است كه در این میان، هنر قالی بافی نیز بدین سان از تمایلات فكری و فرهنگی تاثیر می پذیرد. برخی هنرها مانند قالی بافی، با پیشینه دراز، اعصار و قرون متمادی را پشت سر نهاده، همچنان در عرصه زندگی نقش آفرینی می كنند. این هنرها از انواع رویكردها و اندیشه های مختلف در هر زمان بهره گرفته و با تاثیرپذیری از آیین ها و فرهنگ های جوامع به تكامل و غنای هنری رسیده اند.
در این میان، قالی بافی از برجسته ترین نمادهای ملی، تاریخی و شاخص ترین عنصر هویت ایرانی محسوب می شود كه آزمون زمان را پشت سر نهاده و هنرمندانه ترین و ماهرانه ترین طرح ها را كه حاصل تلاش، اندیشه و ذوق هنرمندان ایرانی بوده را بر خود دیده است. از جمله ادواری كه در آن به این هنر، بهایی دو چندان داده شد و طرح های ملی و باستانی به همراه نقوش اساطیری، زمینه قالی را مزین نمود، دوران حكومت صفویان است.
در دوران صفوی هنر قالی بافی و تكنیك و تزیین این حوزه غنایی، بیش از پیش رونق یافت. شاهان صفوی كه بعضا خود هنرمند بودند، سعی زیادی در رشد و شكوفایی هنر و از جمله نساجی و هنرهای وابسته به آن داشتند و این امر را به عنوان مكمل فرایند تقویت قدرت و نفوذ خود در داخل و خارج مورد توجه قرار دادند.
در این دوره، هنر و مذهب هماهنگ و هم رشد بوده و هر دو به سمت تعالی در حركت بودند، كمااینكه هنر قالی بافی این دوران، نشأت گرفته از باورهایی است كه ریشه یابی آن ها، در دوران ملیت و مذهب ایرانی قابل پیگیری است.
در این مقاله، نمادهایی چون اسلیمی و ختایی، نماد ترنج و لچك، باغ فردوس، درخت زندگی، نماد گرفت و گیر (شیر و گاو)، سیمرغ، طاووس، اژدها، نماد گل به همراه تاویل ها و ریشه یابی فرهنگی آن در دوره صفویه مورد بررسی قرار گرفته و نمونه هایی از زیباترین قالی های دوران صفویه كه در موزه هنرهای دستی وین، باكو، ویكتوریا و آلبرت، پولدی پتسولی میلان، مجموعه مك مولان، هنرهای تزیینی وین، هنرهای زیبا و هنرهای زیبای بوستون نگه داری می شود، شرح داده خواهد شد.
اهداف مدنظر این مقاله به شرح زیر می باشد:
– شناخت علایم و عناصر هویت ملی و مذهبی تفكر صفویه در قالی های این دوران.
– شناسایی نوع كاربرد عناصر هویتی و مذهبی صفویه در قالی ها.
در این مقاله به سوالات زیر پاسخ داده می شود:
– آیا تفكرات ملیتی و مذهبی صفویه در نوع نقوش قالی های این زمان تاثیر گذارده است؟
– آیا ویژگی قالی های صفویه برگرفته از نوع كاربرد نمادین نقوش قالی های این دوران بوده است؟ روش تحقیق تاریخی، تحلیلی و توصیفی و انتخاب مطالب به شیوه كتابخانه ای است.